RundveeNieuws

Rusland halveert lijst Nederlandse zuivelexportbedrijven

Den Haag/Moskou – De Russische landbouwinspectiedienst Rosselkhoznadzor heeft het aantal Nederlandse zuivelbedrijven dat mag exporteren naar Rusland beperkt van 64 naar 37 stuks. Dit blijkt uit een bekendmaking van de dienst.

De grote Nederlandse kaasproducenten, zoals FrieslandCampina, DOC Kaas , Bel Leerdammers en A-ware mogen blijven leveren, zij het dat een aantal van hun vestigingen nog geblokkeerd blijft. Een aantal andere bedrijven, zoals CZ Rouveen, mag helemaal niet meer exporteren.

De Russische inspectie had al eerder te kennen gegeven dat ze het aantal bedrijven met een Rusland-certificering graag flink wilde beperken. Dat is nu gelukt met de bijna-halvering van de lijst.

Naast deze veranderingen krijgt de zuivelsector ook te maken met een strenger toezicht door controle-instantie COKZ en de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het COKZ gaat zuivelbedrijven de laatste jaren steeds meer controleren met de ogen van buitenlandse instanties, aldus een zegsman. In de praktijk betekent dit dat de lat op een aantal punten duidelijk hoger wordt gelegd. Ook wordt het aantal feitelijke steekproeven opgevoerd. Er wordt meer ‘achter de documenten’ gekeken. Het scherpere toezicht maakt het voor bedrijven bijvoorbeeld ook moeilijker om blokkades van vestigingen met interne leveringen te omzeilen.

Hiermee wordt het spoor van toezicht op controle (door het eigen bedrijf) weer voor een flink deel verlaten. Dat werd spoor werd ingezet tijdens het ministerschap van Cees Veerman, grotendeels vanwege kostenreductie. Ook de NVWA zelf kijkt weer nadrukkelijker mee.

Beheer
WP Admin